
Είναι γεγονός ότι η θέση της γυναίκας στη σημερινή εποχή σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους είναι αποδεκτή και ισχυρή. Στατιστικά όμως, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στις γυναίκες με επαγγελματική θέση 1ης γραμμής στο τομέα της ασφάλειας -δηλαδή επιπέδου Manager- είναι αλήθεια ότι οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες για αυτό και αξίζει να τις αναδείξουμε μέσα από το Security Manager!
Απευθυνθήκαμε λοιπόν αντιπροσωπευτικά, σε 5 γυναίκες που κατέχουν υψηλή θέση στο τομέα της ασφάλειας και προστασίας, με ουσιαστικά καθήκοντα manager και σημαντικές ευθύνες -η κάθε μια στο δικό της χώρο- προκειμένου μέσα από συνεντεύξεις που μας έδωσαν να αναδείξουμε τη δυναμική παρουσία και το σημαντικό ρόλο που μπορούν να έχουν οι γυναίκες σε υψηλά κλιμάκια της επαγγελματικής ιεραρχίας στον ευρύτερο χώρο του Security και Safety.
Συνεχή έρευνα, μάθηση και σεβασμό στους πελάτες!
Νίκη Ευγενίδου
Γενική Διευθύντρια – Signal Electronics Security
Κυρία Ευγενίδου, είστε πολλά χρόνια στο τομέα της αγοράς των Τεχνολογιών και Συστημάτων Ασφάλειας και σε μια πολύ υψηλή διοικητική θέση ασκώντας έναν ουσιαστικό ρόλο σε μια παραδοσιακή και μεγάλη εταιρία του χώρου όπως είναι η Signal. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτή την επαγγελματική πορεία και το πως διαχειριστήκατε το γεγονός της συγκεκριμένης επαγγελματικής ενασχόλησης σε καθολικά ανδροκρατούμενο χώρο, ειδικά τα παλαιοτέρα χρόνια;
Ξεκίνησα το 1988, βρίσκοντας δουλειά από αγγελία. Τη συνέντευξη μου την είχε κάνει ο Β. Χαρμπίλας και με προσέλαβε στη SIGMA, γιατί ήμουν η μόνη που είχε μεταφράσει το passive infrared detector από ένα τεχνικό αρθρο. Πάντα αγαπούσα την τεχνολογία, αλλά ανακάλυψα ότι ο χώρος, κυρίως του C.C.TV, ήταν συναρπαστικός και νέος για την Ελλάδα, που όμως δεν γινόταν να διδαχθείς κάπου αλλά μόνο με έρευνα των εξελίξεων στο εξωτερικό. Τότε φέραμε την πρώτη CCD κάμερα την οποία βέβαια για καιρό απλά τη θαυμάζαμε! Οι εταιρείες που έκαναν τότε χονδρική, πωλούσαν συγκεκριμένες σειρές κάποιων κατασκευαστών. Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι πρωτοποριακό, να συνδυάζει ο εγκαταστάτης διαφορετικά προϊόντα και μάρκες ανάλογα με τις ανάγκες, το κόστος και την αισθητική του πελάτη. Επίσης θέλαμε να παρέχουμε εκπαίδευση και βοήθεια στο σχεδιασμό. Ετσι γεννήθηκε το 1994 η SIGNAL. Το εγχείρημα απαιτούσε μελέτη, εκπαιδεύσεις και επισκέψεις στις εκθέσεις του εξωτερικού. Τα πρώτα χρόνια που πήγαινα στην IFSEC ήμουν η μοναδική γυναίκα επισκέπτης. Εδώ τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα, καθώς εκτός από τη γενική δυσπιστία στις γυναίκες επαγγελματίες, επρεπε να καθιερωθώ σε έναν αποκλειστικά ανδροκρατούμενο χώρο. Τα κατάφερα με συνεχή έρευνα, μάθηση και σεβασμό στους πελάτες.
Οι τεχνολογίες και τα συστήματα ασφάλειας είναι σίγουρα ένας ιδιαίτερος επαγγελματικός κλάδος με αρκετές προκλήσεις που εξελίσσεται διαρκώς. Πόσο εύκολο είναι για μια γυναικά να αφομοιώνει αυτές τις εξελίξεις και σε τεχνολογικό επίπεδο;
Ελάχιστες γυναίκες ασχολούνται με τον κλάδο μας. Για μένα δεν ήταν ακατόρθωτο να κατανοώ τις τεχνολογικές εξελίξεις, γιατί πάντα διάβαζα και έχω μαθηματική σκέψη.Οι προκλήσεις υπάρχουν σε όλες τις αγορές και ξεπερνιούνται μόνο με συνεχή ενημέρωση και αγάπη για αυτό που κάνεις. Με συναρπάζει ότι πέρα από τις βασικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθούνται πάντα στον σχεδιασμό ενός συστήματος, υπάρχουν άπειρες δυνατότητες δημιουργικότητας και πρωτοποριακού σχεδιασμού. Η ιστορία μας περιλαμβάνει πολλές καινοτομίες: μετάδοση εικόνας, multiplexer, θερμικές κάμερες και άλλα. Υλοποιήσαμε τα μεγαλύτερα ψηφιακά συστήματα καταγραφής, διαχείρισης εικόνας και ήχου και είμαστε μια από τις ελάχιστες εταιρείες με πιστοποίηση για εγκαταστάσεις σε casino.
Οι απαιτήσεις από τα τεχνολογικά έργα και τα συστήματα ασφάλειας των πελατών αυξάνονται διαρκώς. Πώς ανταποκρίνεται η εταιρεία σας στις σύγχρονες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και μάλιστα σε ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον;
Η διεθνής αγορά για την ηλεκτρονική ασφάλεια έχει υποστεί ραγδαίες εξελίξεις τόσο σε επίπεδο προϊόντων όσο και τιμών. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και προσφέρουμε άρτια τεχνολογικά προϊόντα στις καλύτερες τιμές χωρίς όμως να ξεχνάμε την ετυμολογία της λέξης «Ασφάλεια» που σημαίνει «Χωρίς σφάλμα».